Simptomi prisutnosti parazita u ljudskom crijevu

Vrste parazita koji žive u ljudskom tijelu

Paraziti u crijevima, čiji simptomi mogu biti različiti, stalni su stanovnici u ljudskom tijelu. Ali isplati li se to trpjeti? Crijevni paraziti mogu stvoriti mnoge probleme za osobu. Uostalom, sami paraziti i proizvodi njihove vitalne aktivnosti luče najjače otrove. Razne bolesti mogu postati problemi povezani s parazitima, kao i činjenica da se krv zgušnjava i slabo cirkulira, pojavljuju se trajne plućne bolesti, razne alergijske reakcije organizma, pate živci, pogoršava se san, dolazi do kvarova u želucu, pa čak i onkološke bolesti. ponekad može izazvati parazite.

Znanost ima 250 vrsta parazita koji žive ne samo u ljudskom crijevu, već mogu živjeti i u drugim vitalnim organima. Gotovo 95% stanovnika Zemlje ima parazite u svom tijelu. Dakle, može se tvrditi da je gotovo svaka osoba nositelj ove infekcije.

Karakteristični simptomi

Simptomi su različiti, budući da postoji mnogo vrsta parazita i svaka skupina utječe na različite organe. Uobičajeni znakovi bolesti mogu biti:

 1. Probavne smetnje, žgaravica, nadutost, blagi bolovi u trbuhu, nestabilna stolica.
 2. Alergijske manifestacije, urtikarija.
 3. Anemija.
 4. Česti zatvor, svrbež u anusu.
 5. Oštar gubitak težine ili, obrnuto, stalni osjećaj gladi i debljanja.
 6. Česte glavobolje bez vidljivog razloga.
 7. Osjećaj težine u desnoj strani.
 8. Bolovi u zglobovima i mišićima.
 9. Smanjen imunološki sustav, česte prehlade, herpes.
 10. Živčani slomovi, psihički poremećaji.
 11. Poremećaj spavanja, umor.

Pronašli ste slične simptome u sebi - prođite kroz dijagnozu.

Dijagnoza prisutnosti parazita

Nekoliko vrsta parazita može živjeti u ljudskom tijelu odjednom. Postoji nekoliko načina za dijagnosticiranje prisutnosti ovih stvorenja u tijelu.

Prva metoda koja postoji već dugi niz godina je analiza izmeta. On otkriva jajašca crva. Ali pouzdanost ove metode je niska. Postoje pouzdanije metode:

 1. Histološki koprogram omogućuje mikroskopski pregled izmeta, uglavnom otkriva helminte.
 2. Serološka (imunološka metoda) - daruje se krv kojom se utvrđuje prisutnost antitijela i antigena na parazite. Ova metoda vam omogućuje da identificirate endoparazite samo u kasnijim fazama infekcije.
 3. Hemoscanning je skeniranje ljudske krvi uvećane tisuće puta. Ova metoda može otkriti prisutnost gljivica, parazita u krvi.
 4. Elektroakupunkturne metode su metoda istraživanja električnim aparatima, no ovakva dijagnoza nije priznata od službene medicine. Električni uređaji mogu biti nepoželjni za tijelo, a dovodi se u pitanje i njegova učinkovitost.

Najčešći paraziti

ankilostoma, okrugla glista, goveđa i svinjska trakavica

 1. rudarska glista. Parazit koji ulazi u tijelo kroz kožu stopala pri hodanju bosonog po kontaminiranom tlu, ili kroz usta. Veličina doseže 1, 5 cm, štetna. Simptomi po kojima se može utvrditi prisutnost ankilostome su anemija, svrbež na udovima. Dijagnosticiran fecesom, treba uzeti 3 puta, a ponekad i više.

 2. Ascaris. Najčešći parazit. U tijelo ulazi neopranim rukama, kontaminiranom vodom, neopranim biljnim proizvodima, muhe mogu biti prijenosnici. Duljina okruglog crva je veća od 35 cm.

  Ženka reprodukuje 200 tisuća jaja dnevno, koja mogu dugo biti u tlu. Jednom u tijelu, jaja okruglih crva pretvaraju se u ličinke i šire se po svim ljudskim organima.Ascaris apsorbira hranjive tvari i crvene krvne stanice koje se nalaze u krvnim dijelovima, zbog čega osoba pati od anemije.

  Simptomi ascarisa su sljedeći. Ličinke migriraju po cijelom tijelu i narušavaju rad svih organa, pojavljuju se alergijske reakcije, raste tjelesna temperatura, javljaju se bolovi, postoji opasnost od astme, neurodermatitisa, artritisa, ekcema i konvulzija. Jednom u plućima, okrugli crvi krše svoj integritet, pojavljuju se simptomi tuberkuloze: hemoptiza, krvarenje.

  Jednom u bronhima, prilikom kašljanja, ascaris prelazi u usnu šupljinu, a odatle u probavni trakt. Tamo mogu uzrokovati infiltraciju i krvarenje. Ličinke okruglih crva mogu oštetiti druge unutarnje organe. Dijagnosticiraju se analizom izmeta, a izmet se mora uzeti 3 ili više puta. Također se provodi imunološki test.

 3. Bikovska i svinjska trakavica. U organizam ulaze jedući goveđe i svinjsko meso. Dosegnite ogromne veličine. Bikova trakavica naraste do 6-7 metara, svinjetina - do 2. Živite do 20 godina u tijelu. Opasnost predstavljaju ličinke koje se mogu kretati i doći do mozga. Simptomi - reakcije povraćanja, slab apetit, rijetka stolica.

Široka trakavica, lamblia, pinworms

 1. Traka široka. Dostiže veličine do 9-10 metara, u ljudskom tijelu može živjeti dugo, više od 20 godina. Ali u tijelu može biti nekoliko ovih parazita. Trakavica se sklupča u crijevima, ostavljajući tamo vrlo malo prostora. On apsorbira svu hranu i hranjive tvari. U tijelo ulazi s nekvalitetnom slanom sirovom ribom, rakovima, kavijarom.

  Simptomi - iscrpljenost tijela, izražena anemija, stalna mučnina i povraćanje. Osoba doživljava bol u trbuhu, povećano lučenje sline, letargiju, slabost, žudnju za snom. Česta je crijevna opstrukcija.

 2. lamblia. Često se javlja u djetinjstvu. Bolest se naziva giardijaza. U organizam ulazi ako ne perete ruke, ne pijete sirovu vodu, ne jedete neopranu hranu.

  Može se naći u zagađenim vodama. Giardia ciste žive u prljavoj vodi, koja može ući u ljudsko tijelo. Kada se prokuhaju, ciste umiru. Simptomi lambije praktički su odsutni. Mogu se očitovati crijevnim poremećajima. Takvi simptomi mogu biti povezani s drugim bolestima. Česti bolovi u trbuhu, kruljenje, apetit je obično smanjen. Neki imaju česte proljeve, osoba može izgubiti nešto na težini.

  Giardia izaziva alergijske reakcije organizma: ekcem, alergijski bronhitis, stenozu larinksa, česte opstrukcije koje prelaze u astmu, urtikariju. Često osoba provodi dugotrajno liječenje ovih bolesti. Tek slučajno otkrivajući Giardia u tijelu i liječenim od njih, dolazi do smanjenja alergijskih manifestacija, a ponekad i njihovog potpunog nestanka.

  Također, živčana organizacija osobe može reagirati na prisutnost Giardia u tijelu simptomima kao što su napetost, loš san, razdražljivost, plačljivost, bol u srcu, vrtoglavica i glavobolja.

 3. Pinworm (enterobioza). Često se viđa kod djece. Duljina je 1 cm. Pinworm se nalazi u tankom crijevu i tamo polaže jaja, često izlaze kroz anus, ostajući na donjem rublju i krevetu. Dijete osjeća jak svrbež u anusu, osobito noću. Jaja sazrijevaju za 4-6 sati i zaraze tijelo. Prenosi se preko prljavih ruku, donjeg rublja, mekanih igračaka, posuđa.

  Za identifikaciju parazita potrebno je struganje iz anusa koje se uzima 3 puta u razmaku od 3 dana. Budući da se pinworms lako kreću, ako se nađu u barem jednoj osobi, vrijedi ispitati cijelu obitelj.

  Česti znakovi prisutnosti pinworms su kašasta tekuća stolica, ponekad sa sluzi, svrbež u perineumu. S produljenom prisutnošću pinworms u tijelu, osoba postaje letargična, spavanje je poremećeno, umor se povećava, vrtoglavica. Ponekad pati živčani sustav.

Toksokara, ehinokok, alveokok

 1. Toxocara. Nalazi se kod pasa. Nalazi se u njihovom želucu i jednjaku. Vlasnici četveronožnih ljubimaca uz nedovoljnu njegu mogu biti nositelji ovih parazita. Duljina doseže 30 cm Pas ispušta jaja Toxocara u pijesak i tlo, gdje jaja mogu ostati do nekoliko godina. Djeca, koja se igraju u pješčaniku, mogu donijeti ove parazite u tijelo.

  Opasnost od ovih parazita je da ih je gotovo nemoguće otkriti u analizi izmeta. Oni se dijagnosticiraju tek nakon što su jetra ili drugi organi zahvaćeni, biopsijom i imunološkim pretragama.

  Simptomi - kožne alergijske manifestacije, poremećaj živčanog sustava, smanjenje mentalnog rada mozga, oštećenje oka, koje se očituje u obliku strabizma, smanjenog vida, optičkog neuritisa.

 2. Ehinokok i Alveokok. Prodire u tijelo bliskim kontaktom sa životinjama, kontaminiranom vodom i neopranim povrćem i bobičastim voćem.

  Krvlju ličinke dospijevaju u sve unutarnje organe. Ulazeći u organe, stvaraju cistu, koja komprimira tkiva i remeti rad organa (crijeva, želudac, jetra, pluća itd. ).

  Dijagnostika se ne provodi, a prisutnost ovih parazita može se otkriti slučajno. Fluorografija, na primjer, otkriva ciste koje su rasle tijekom godina. Ruptura ciste nosi vrlo ozbiljne komplikacije. Liječenje provodi parazitolog ovisno o parazitu koji je prisutan u tijelu.