Kako razumjeti da imate crve

Osobna higijena značajno se poboljšala tijekom prošlog stoljeća, ali problem crva i dalje je aktualan ne samo za ruralne stanovnike, već i za stanovnike gradova. Statistike jasno pokazuju koliki je rizik od zaraze helmintikom: svaka treća osoba na planetu pati od helmintijaze. Ali ova se bolest ne manifestira uvijek jasno, au nekim slučajevima bolesnici ne mogu ispravno protumačiti simptome i dugo ostaju u mraku bez poduzimanja ikakvih mjera. Pitanja o tome kako razumjeti da imate crve javljaju se i kod helmintijaze i kod drugih patologija sa sličnim simptomima.

Crvi u tijelu žene uzrokovali su probleme s probavom

Crvi su opsežna skupina parazitskih crva, čiji su glavni znakovi prisutnosti u ljudskom tijelu međusobno slični. Liječnici vjeruju da je svaka osoba barem jednom u životu bila izložena helmintijazi. Štoviše, prisutnost helminta u tijelu može izazvati razvoj drugih bolesti, ponekad vrlo opasnih, pa je pitanje dijagnosticiranja ove bolesti vrlo važno.

Mehanizmi infekcije

Infekcija crvima događa se na četiri glavna načina:

 • Voda, zemlja ili pijesak. Tlo i voda pružaju idealne uvjete za skladištenje jaja parazita. Osoba koja se kupa u otvorenoj vodi uvijek je u opasnosti od gutanja jaja, koja se kasnije pretvaraju u odrasle osobe. Ne tako rijetko kao što se čini, ljudi gutaju i čestice zemlje, izlažući se opasnosti od infekcije. Određene vrste parazita mogu ući u tijelo izravno kroz kožu.
 • Hrana.Na ljuskama voća i povrća koje nije oprano ili pravilno kuhano mogu se nalaziti jajašca crva. S ništa manjim rizikom povezana je konzumacija sirovog ili lagano obrađenog mesa, sušene ribe, mliječnih proizvoda i sl.
 • Kontakt s pacijentom. Izravni kontakt može se dogoditi i s bolesnom osobom i sa zaraženom životinjom. Zajedničke aktivnosti, život u zajedničkom prostoru, bliska komunikacija doprinose brzom ulasku parazita u crijeva i njegovom daljnjem razvoju.
 • Ugrize.Crvi se mogu prenijeti ubodom insekata. Ovo je jedan od najrjeđih načina zaraze u umjerenim geografskim širinama, ali ponekad postaje uzrok bolesti. U vrućim zemljama ovaj put je češći, što se treba sjetiti kada idete na odmor u tople zemlje.

Simptomi

Za one koji žele znati kako razumjeti da imate crve, trebali biste razumjeti principe prepoznavanja simptoma. Bilo kakvi simptomi helmintoze ne pojavljuju se odmah nakon infekcije, već tek kada parazit prestane migrirati kroz gastrointestinalni trakt i počne se razvijati u odraslu osobu.

Neki od znakova su posljedica gutanja toksina koje crv oslobađa tijekom života. Sav otpad ulazi u lumen crijeva, odakle se apsorbira u krvotok i prenosi u sve organe. Obično ima više znakova i oni su jači u uvjetima višestruke infekcije, kada broj glista postaje značajan. U osoba koje su imunosupresivne ili imaju druga kronična stanja, simptomi se pogoršavaju u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

Simptomi prisutnosti parazita u tijelu

Svi znakovi podijeljeni su u dvije velike skupine: eksplicitne i skrivene. Eksplicitne se mogu samostalno procijeniti kod kuće, dok se skrivene mogu odrediti samo ambulantno uz pomoć termina za određene pretrage i preglede.

Eksplicitan

Očigledni su simptomi po kojima se može razumjeti da su crvi prisutni u tijelu. Njihova prisutnost ne uzrokuje previše očite simptome, kao što se, na primjer, događa s razvojem virusa. Paraziti su usmjereni na život unutar tijela, pa bi previše pogoršanja stanja zaraženog domaćina bila prijetnja njihovom životu. Iz tog razloga, simptomi ne zahtijevaju hitnu pomoć.

Možete posumnjati ili razumjeti prisutnost helmintičke invazije prema sljedećim znakovima:

 • Postupno mršavljenje bez ikakvog razloga, koje traje nekoliko mjeseci, a ponekad i nekoliko godina za redom. Stopa gubitka težine nije katastrofalna, najčešće su 2-5% mjesečno. S visokim intenzitetom infekcije kod osoba sa smanjenim imunitetom, ova brojka može doseći i do 10%.
 • Poremećaji gastrointestinalnog trakta. Neki crvi mogu blokirati žučne kanale ili crijevni lumen, što izaziva stabilan zatvor. S visokim intenzitetom oslobađanja toksina, naprotiv, može doći do ponavljanja proljeva. Zbog upale stijenki gornjeg dijela tankog crijeva često se opaža pojačano nadutost i stvaranje plinova, a moguća je i nadutost.
 • Jaka bol u zglobovima i mišićima. Često se takve manifestacije pripisuju razvoju artroze, ali u slučaju helminta, to je uzrokovano migracijom parazita. Osim toga, takva bol može biti posljedica utjecaja toksina na zglobove i mišićno tkivo.
 • Svrab u blizini anusa. Ovaj fenomen je uzrokovan činjenicom da veliki broj vrsta parazitskih crva puzi iz lumena rektuma kako bi se razmnožavali i polagali jaja. To uzrokuje intenzivan svrbež, koji se pogoršava navečer i noću.
 • alergijske manifestacije. Često se javlja kao odgovor na pojavu velikog broja toksina u krvi ili zbog oštećenja crijevne sluznice, što uzrokuje povećanje imunološkog sustava i alergijsku reakciju.
 • Plućne manifestacije. Moguće u širokom rasponu, od stalnog kašljanja do upale pluća. Karakteristično za intenzivnu ascariasis koja se javlja u razdoblju ne kraćem od tri mjeseca od trenutka infekcije.
 • Povišena temperatura. Takva manifestacija može biti različitog intenziteta. Najčešće, niska temperatura od oko 37 ° C traje 24 sata, ali u rijetkim slučajevima može se primijetiti groznica.
Alergije, kašalj i nadutost znakovi su oštećenja organizma od strane crva

Skriven

Prikrivene znakove može otkriti samo liječnik koji će na odgovarajući način procijeniti kliničku sliku i moći razumjeti da crvi mogu biti mogući uzrok. Preventivne mjere za dijagnozu helmintioza su:

 • Analiza izmeta na gliste. Mora se dostaviti u dvije faze, stoga stručnjaci ne smatraju rezultate jedne analize pouzdanim. To je zbog cikličnosti reprodukcije, pa je daleko od uvijek moguće razumjeti iz jedne analize izmeta da pacijent pati od helminta.
 • Klinički test krvi. Povišene razine eozinofila ukazuju na to da su paraziti vjerojatno prisutni u tijelu. Često se takva pretpostavka javlja nakon testova tijekom liječenja ili dijagnoze drugih bolesti.
 • Analiza antitijela. Trenutno je to jedna od najpouzdanijih dijagnostičkih metoda koja pomaže razumjeti ima li osoba crve. Unatoč činjenici da je skuplji od sličnih lijekova, u posljednje vrijeme liječnici ga sve više preferiraju propisivati zbog visoke informativnosti i pouzdanosti.
Uzimanje krvi za ispitivanje prisutnosti crva u tijelu

Antiparazitske lijekove ili laksative ne treba uzimati prije bilo kakvih kliničkih pretraga na parazite, jer to otežava dijagnozu.

Znakovi kod djeteta

U djece se prisutnost crva dijagnosticira češće nego kod odraslih. Tome doprinose loša higijena, blizak kontakt s domaćim ili uličnim životinjama, nepotpuni razvoj imunološkog sustava. Rastući organizam obično akutnije reagira na prisutnost parazita, a posljedice mogu biti globalnije nego kod odraslih. Ali razumjeti da dijete ima crve nije baš lako. Simptomi mogu biti isti kao i kod odraslih, ali najčešće su akutniji.

U većini slučajeva znakovi koji upućuju na invaziju helmintika u djece su:

 • Brzi gubitak težine. Uz sliku trčanja, takva manifestacija može dovesti do kašnjenja u fizičkom razvoju;
 • Propadanje kose i noktiju. Pojavljuje se zbog dugotrajnog nedostatka hranjivih tvari i vitamina uzrokovanih kršenjem apsorpcije probavljene hrane u crijevima.
 • Poremećaj spavanja. Patologija može uzrokovati da se dijete češće budi noću, plače, vrti se i govori u snu.
 • Razdražljivost. Opijenost živčanog sustava i loše zdravlje mogu utjecati na emocionalno stanje djeteta, uzrokovati povećanu razdražljivost, hirovitost, plačljivost itd.
 • Želja za stalnim češanjem anusa. Djeca ne kontroliraju vanjske manifestacije, pa ovaj simptom često pomaže razumjeti uzrok bolesti i tjelesnih promjena.
Pregled djeteta sa sumnjom na infekciju crvima

Neki roditelji imaju tendenciju da daju svojoj djeci antiparazitske lijekove širokog spektra radi prevencije, ali stručnjaci to ne preporučuju jer je većinu ovih lijekova prilično teško tolerirati. Bolje je prvo razumjeti je li dijete zaraženo i kakav mu je tretman potreban, budući da se terapija različitih vrsta crva značajno razlikuje i nije uvijek učinkovita za helminte drugih skupina.